Δεν είναι δύσκολο να φανταστείς πόσο δυσάρεστο είναι να βλέπεις τον σκύλο σου να κυνηγάει οτιδήποτε κινείται. Για τον σεβασμό των άλλων, αλλά και για την ασφάλειά του, σίγουρα προτιμάτε να μην βιώσετε τέτοιου είδους καταστάσεις. Δυστυχώς, πολλά σκυλιά επιδίδονται σε αυτή τη συμπεριφορά δημόσια και είναι δύσκολο για τους ιδιοκτήτες τους να τα ελέγξουν. Είναι το δικό σου ένα από αυτά; Μάθετε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για αυτό και ποιες είναι οι πιθανές λύσεις για να λύσετε αυτό το πρόβλημα.
Το εν λόγω αρπακτικό ένστικτο, αλλά όχι μόνο
Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι σκύλοι που τρέχουν τακτικά πίσω από αυτοκίνητα, γάτες, ποδήλατα ή ακόμα και αγνώστους απλώς ακούνε τα αρπακτικά τους ένστικτα. Όπως αναφέρουμε σε άρθρο αφιερωμένο στο θέμα, το αρπακτικό ένστικτο του σκύλου συνίσταται στο « «Ένας τρόπος αναζήτησης τροφής που συνίσταται στη σύλληψη ζωντανών θηραμάτων και στην κατάποσή του», σύμφωνα με τον ορισμό Larousse. Ωστόσο, όπως μπορείτε να φανταστείτε, ο σκύλος σας δεν έχει στόχο να φάει το θήραμα που κυνηγάει. Πράγματι, τα σκυλιά δεν έχουν κυνηγήσει για πολύ καιρό, επειδή τα τρέφουν οι αγαπημένοι τους άνθρωποι. Ωστόσο, εξακολουθούν να διατηρούν αυτό το αρπακτικό ένστικτο που μπορεί να ξυπνήσει ανά πάσα στιγμή.

Όμως το αρπακτικό ένστικτο δεν είναι η μόνη πιθανή εξήγηση για μια τέτοια συμπεριφορά. Πράγματι, ο σκύλος σας μπορεί να τρέχει πίσω από αντικείμενα ή άτομα εξαιτίας ο φόβος. Αυτή η ενέργεια θα γινόταν για αμυντικούς σκοπούς.
Για να μπορέσετε να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά αυτό το πρόβλημα, πρέπει πρώτα να προσπαθήσετε γνωρίζουν την προέλευση αυτής της συμπεριφοράς. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να παρατηρήσετε προσεκτικά τον σκύλο σας.
Τεχνικές για τον περιορισμό αυτής της συμπεριφοράς
Η πρώτη συμβουλή που μπορούμε να σας δώσουμε είναι να μην αφήνετε τον σκύλο σας να το κάνει ατιμώρητα. Όταν το εκλαμβάνετε ως τετελεσμένο γεγονός, πρέπει δείξτε στον σκύλο σας ότι δεν σας αρέσει η συμπεριφορά του και ότι δεν πρέπει να ξαναρχίσει. Σας συμβουλεύουμε λοιπόν να χρησιμοποιήσετε τη μέθοδο που λειτουργεί καλύτερα με τον σκύλο σας (να υψώνετε τη φωνή σας, να τον αγνοείτε, να τερματίζετε τη βόλτα νωρίτερα από το προγραμματισμένο κ.λπ.). Είτε πρόκειται για το ένστικτό του για θήραμα είτε για φόβο, πρέπει να δώσετε στον σκύλο σας να καταλάβει ότι αυτό δεν πρέπει να γίνει. Στις επόμενες εξόδους σας, μπορείτε συγχαρητήρια αν συμπεριφερόταν σωστά. Καθώς περνούν οι εβδομάδες ή και οι μήνες, ο σκύλος σας θα πρέπει να πιάσει και να σταματήσει να κυνηγά οτιδήποτε κινείται.

Εκτός από αυτό μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα λουρί με ένα προσαρμόσιμο κορδόνι μήκους, που θα σας επιτρέψει να το συντομεύσετε εάν σκοπεύει να κυνηγήσει οποιοδήποτε θήραμα. Εάν αυτό δεν είναι αρκετό, συνιστάται να εξοπλίσετε τον σκύλο σας μεένα ρύγχος όταν βγαίνετε σε δημόσιους και πολυσύχναστους χώρους.
Θα σας αρέσει επίσης: