Ποιοι είναι οι λεγόμενοι πρωτόγονοι σκύλοι;

Ολοένα και διαδεδομένα, τα λεγόμενα πρωτόγονα σκυλιά αυξάνονται! Δεν είναι πια μια βόλτα σε ένα πάρκο χωρίς διασταύρωση μονοπατιών με έναν Shiba Inu, έναν Samoyed ή έναν Malamute. Τι είναι όμως ένας πρωτόγονος σκύλος; Τον εκπαιδεύουμε με τον ίδιο τρόπο με έναν άλλο σκύλο;

Τι είναι ένας πρωτόγονος σκύλος;

shiba inu noir
Πιστώσεις: bruev/iStock

Τα πρωτόγονα σκυλιά είναι απλά σκυλιά πολύ ηλικιωμένων φυλών που δεν έχουν τροποποιηθεί από τον άνθρωπο. Είναι επίσης σκυλιά που είχαν πολύ λίγη επαφή με τους ανθρώπους σε όλη την ιστορία. Είναι γι’ αυτό το λόγοέχουν ισχυρότερο ένστικτο από τα «άλλα σκυλιά». Πράγματι, γενικά προερχόμενοι από περιοχές με δύσκολο κλίμα και συνθήκες διαβίωσης, έχουν αναπτύξει ένα πολύ ισχυρό ένστικτο επιβίωσης. Τα πρωτόγονα σκυλιά είναι πολύ πιο καχύποπτα. Προσεγγίζουν μια κατάσταση ή μια συνάντηση με ένα άλλο ζωντανό ον με πολύ μεγαλύτερη προσοχή. Στην πραγματοποίησή του συνέβαλαν και οι λίγες επιλογές πολύ δυνατά σκυλιά.

Μερικά παραδείγματα πρωτόγονων σκύλων

πορτρέτο ενός σκύλου basenji
Πιστώσεις: bruev/iStock

Οι πρωτόγονες ράτσες σκύλων είναι πολυάριθμες και πολύ διαφορετικές. Μπορούμε να αναφέρουμε πρώτα από όλα τα σκυλιά σκανδιναβικού τύπου όπως Huskies, Samoyeds ή Malamutes. Αυτές οι τρεις ράτσες έχουν την ιδιαιτερότητα να έχουν εξαιρετικά πυκνό τρίχωμα και υπόστρωμα για να προστατεύονται από το πολικό ψύχος των χωρών καταγωγής τους. ντοΤα σκυλιά είναι συχνά αναγνωρίσιμα χάρη στη σωματική διάπλασή τους μερικές φορές κοντά στον λύκο. Σε αυτή την κατηγορία θα μπορούσαμε σχεδόν να συμπεριλάβουμε σκύλους ιαπωνικής καταγωγής. Πράγματι, το Akita Inu, το Shiba Inu καθώς και το American Akita έχουν σημαντικές ομοιότητες με τα σκανδιναβικά σκυλιά.

Αντίθετα, υπάρχουν ράτσες στους αντίποδες των σκανδιναβικών σκύλων, όπως το Podenco, το Basenji ή το Thai Ridgeback. Αυτά τα σκυλιά έχουν κοντά μαλλιά, ή ακόμα και καθόλου μαλλιά για κάποιους. Είναι σκυλιά που είναι γνωστό ότι είναι εξαιρετικοί κυνηγοί.. Όλες αυτές οι ράτσες ταξινομούνται στην Ομάδα 5: Σκύλοι τύπου Spitz και Primitive Type σύμφωνα με την FCI (Federation Cynologique Internationale).

Πώς να εκπαιδεύσετε έναν πρωτόγονο σκύλο;

πορτρέτο σκύλου samoyed
Credits: Ksenia-Raykova / iStock

Δεδομένης της προέλευσής του, ο πρωτόγονος σκύλος είναι γνωστό ότι είναι αρκετά επιθετικός προς τους συγγενείς του. Στην πραγματικότητα, είναι ένα ζώο που έχει πολλούς κώδικες συμπεριφοράς και που δεν θα αφήσει καμία αγένεια να περάσει απέναντί ​​του. Ένας σκύλος που δεν σέβεται τους κώδικες του θα τιμωρηθεί έντονα. Εκτός, οι ανταλλαγές είναι συχνά πολύ εντυπωσιακές, αλλά τις περισσότερες φορές χωρίς κίνδυνο. Είναι εκφραστικά σκυλιά, κυρίαρχα, περήφανα και μπορεί να φαίνονται ακόμη και αγέρωχα μερικές φορές. Ο άνθρωπος ενός πρωτόγονου σκύλου θα πρέπει πάντα να είναι σταθερός, αλλά δίκαιος. Με άλλα λόγια, είναι καλύτερο να έχεις ένα σιδερένιο χέρι σε ένα βελούδινο γάντι για να μπορείς να διεκδικήσεις ότι θα γίνεις κύριος ενός πρωτόγονου σκύλου. Η εκπαίδευση υπό πίεση απαγορεύεται εντελώς. Εκτός αυτού, είναι εξαιρετικά έξυπνοι και θα διαισθανθούν αμέσως τις αδυναμίες σας. Είναι στο χέρι σας να μείνετε στην πορεία και αποδείξτε ότι είστε άξιοι να σας υπακούουνσε καλοσύνη, παιχνίδι και με πολλές ανταμοιβές.

Συνοψίζοντας, Τα πρωτόγονα σκυλιά δεν πρέπει να τα βάζουμε σε όλα τα χέρια. Είναι καλύτερα να μάθετε για τη ράτσα που σας ενδιαφέρει ή να είχατε ήδη σκυλιά στο παρελθόν. Σας συμβουλεύουμε να κάνετε μαθήματα με έναν εξειδικευμένο παιδαγωγό σκύλων κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης του κουταβιού σας, ακόμη και τακτικά μετά, εάν αισθάνεστε την ανάγκη.

Γιατί ο σκύλος μου γέρνει συχνά το κεφάλι του στο πλάι;

5 ράτσες σκύλων που είναι ιδανικές για διαμερίσματα