Τα σκυλιά μπορούσαν να μυρίσουν το πέρασμα του χρόνου…

Είναι γνωστό ότι τα σκυλιά έχουν μια θεαματική όσφρηση. Μπορεί όμως να μυρίζουν και το πέρασμα του χρόνου; Τουλάχιστον αυτό πιστεύει η Alexandra Horowitz, καθηγήτρια ψυχολογίας σκύλων στο Πανεπιστήμιο Columbia.

Τα σκυλάκια ξέρουν πότε ο αφέντης τους έρχεται σπίτι

Πολλοί ιδιοκτήτες έχουν μια αρκετά σταθερή καθημερινή ρουτίνα: φεύγουν για τη δουλειά και επιστρέφουν σπίτι σε καθορισμένες ώρες. Λοιπόν, πολλοί από αυτούς παρατήρησαν ότι ο σκύλος τους ήταν ακόμα έξω από την πόρτα όταν επέστρεψαν. Οι κάμερες μπόρεσαν επίσης να το επιβεβαιώσουν: τα σκυλάκια συχνά κατευθύνονται προς την είσοδο ή το παράθυρο 15-20 λεπτά πριν την άφιξη του κυρίου τους.

Υπάρχει μια ολόκληρη σφαγήιστορίες παρόμοιος. Μερικοί αφέντες λένε ότι ο σκύλος τους τους συνοδεύει στο σχολείο ή στο μετρό κάθε πρωί, φεύγει, μετά επιστρέψτε για αυτούς το βράδυ σε μια συγκεκριμένη ώρα. Αλλά πώς μπορούν αυτά τα ζώα να ξέρουν ότι ο κύριός τους θα επιστρέψει αυτή τη στιγμή;

σκύλος στην πόρτα
Συντελεστές: Sebastien Goldberg/Unsplash

Μυρίζουν οι σκύλοι τον καιρό;

Η καθηγήτρια Alexandra Horowitz έχει τη δική της ιδέα για το θέμα. Στο βιβλίο του ” Να είσαι σκύλος: ακολουθώντας τον σκύλο σε έναν κόσμο μυρωδιάς (να είσαι σκύλος: ακολουθώντας τον σκύλο σε έναν κόσμο μυρωδιών), εξηγεί ότι αυτά τα ζώα θα μπορούσαν να αισθανθούν το πέρασμα του χρόνου. Για να το κάνουν αυτό, θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν διαφορετικές μεθόδους.

1. Η εξέλιξη της έντασης της μυρωδιάς του κυρίου

Κάθε κύριος έχει μια ιδιαίτερη μυρωδιά. Και όταν φεύγει από το σπίτι, σταδιακά μειώνεται με σταθερό ρυθμό. Αν φύγει και επιστρέψει σε καθορισμένες ώρες, με πρόβες, ο σκύλος του θα μπορούσε να καταλήξει να εντοπίσει την ώρα της επιστροφής του. Πράγματι, ο κύριος επανεμφανίζεται πάντα όταν έχει η ένταση της μυρωδιάς του έπεσε κάτω από ένα ορισμένο όριο.

Αυτό δεν φαίνεται τόσο απίθανο όταν γνωρίζετε ότι αυτά τα ζώα χρησιμοποιούν ήδη τη διαφορά στην ένταση της μυρωδιάς για να παρακολουθήσουν κάποιον. Ξέρουν προς ποια κατεύθυνση ακολουθήστε τα βήματα γιατί από τη μια κατεύθυνση η μυρωδιά τους είναι όλο και λιγότερο έντονη, ενώ στην άλλη όλο και περισσότερο.

2. Κινήσεις αέρα

Τα σκυλιά θα μπορούσαν επίσης να βασίζονται σε άλλες μυρωδιές του σπιτιού. Πράγματι, αυτά εξελίσσονται κατά τη διάρκεια της ημέρας. Μεταφέρονται με τον αέρα που βρίσκεται σε κίνηση. Όταν κάνει ζέστη, ανεβαίνει στους τοίχους, μετά φτάνει στο ταβάνι, πηγαίνει προς το κέντρο του δωματίου και τέλος κατεβαίνει στο έδαφος. Και τα σκυλάκια θα ήταν σε θέση να ανιχνεύσουν αυτού του είδους τις διαφορές, που θα τους έδιναν χρονικές ενδείξεις.

ο σκύλος μυρίζει
Συντελεστές: Jessica Knowlden/Pixabay

Η όσφρηση του σκύλου είναι εντυπωσιακή

Ο σκύλος έχει περισσότερα από 200 εκατομμύρια οσφρητικούς υποδοχείς ενώ ο άνθρωπος έχει μόνο 5 εκατομμύρια. Αυτές οι μπάλες χρησιμοποιούνται για να μυρίσουν όλα τα είδη: ναρκωτικά, εκρηκτικά, αγνοούμενους, παιδόφιλα κλειδιά USB… Μερικοί είναι ακόμη εκπαιδευμένοι να εντοπίζουν καρκίνους ή πτώσεις σακχάρου στο αίμα σε άτομα με διαβήτη, αν και αυτό είναι πιθανώς πολύ ανακριβές. .

Ο άνθρωπος είναι ένα οπτικό πλάσμα που αντιλαμβάνεται τον κόσμο με τα μάτια του. Ανακαλύπτει την ώρα κοιτάζοντας το ρολόι του. Από την άλλη, ο σκύλος είναι ένα οσφρητικό πλάσμα που τον συλλαμβάνει με την τρούφα του. Και μπορεί κάλλιστα το τελευταίο να του επιτρέπει επίσης να παρακολουθεί το πέρασμα του χρόνου…

Θα σας αρέσει επίσης:

Τα σκυλιά αναγνωρίζουν τον εαυτό τους στον καθρέφτη;

Τα σκυλιά δεν βλέπουν ασπρόμαυρο!

μέθοδοι εκμάθησης σκύλων

10 υποαλλεργικές ράτσες σκύλων

Γιατί ο σκύλος μου τρώει γρασίδι; Είναι φυσιολογικό αυτό;