3 συμπεριφορές που πρέπει να διαχειριστείτε κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής σας

Μόλις υιοθετήσατε ένα κουτάβι, το οποίο έχει δημιουργήσει πολλές ανατροπές στη ζωή σας. Το δικό του έχει επίσης αλλάξει και ανυπομονεί να ανακαλύψει τα πάντα για τον κόσμο γύρω του! Ως αποτέλεσμα, το μικρό σου μπαλάκι μπορεί να είναι υπερβολικά ενθουσιώδες. Του αρέσει να τρέχει προς όλες τις κατευθύνσεις, να μυρίζει και να γεύεται αντικείμενα, να κάνει θόρυβο… ένα κουτάβι έχει ενέργεια να περισσέψει! Ωστόσο, το να ξέρεις να διαχειρίζεσαι τις υπερβολές του σκύλου σου δεν είναι έμφυτο για τους νέους ιδιοκτήτες… Ωστόσο, αυτό είναι σημαντικό για την εκπαίδευση του σκυλιού σου!

Πράγματι, η εκπαίδευση είναι απαραίτητη για την καλή ανάπτυξη του κουταβιού. Επομένως, πρέπει να του βάλετε όρια, διαφορετικά θα εξαφανιστεί γρήγορα. Θα είναι δύσκολο να προσαρμοστεί μόλις μεγαλώσει! Οι ακόλουθες 3 συμπεριφορές είναι κοινές. Συνοδεύονται από συμβουλές που σκοπό έχουν να μάθετε πώς να ηρεμείτε το κουτάβι σας.

1. Ηρεμήστε το υπερδιεγερμένο κουτάβι σας από το πρωί μέχρι το βράδυ

Το κουτάβι σας ξεσπά από ενέργεια και αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό. Είναι ακόμη και καθησυχαστικό! Για να το διοχετεύσετε (για να μην έχετε ηλεκτρική μπαταρία δίπλα σας ακόμα και τη νύχτα!), πρέπει να φροντίσετε να κουράζετε το κουτάβι σας. Πρέπει, δηλαδή, να καλύψετε τις ημερήσιες ενεργειακές σας ανάγκες, είτε σωματικές είτε ψυχικές. Πηγαίνετε τουλάχιστον μια βόλτα μαζί 30 λεπτά την ημέρα. Το σκυλάκι σας θα χαρεί να τεντώσει τα πόδια του και αφού αφήσει έξω τον ατμό, θα πρέπει να γίνει πιο ήρεμο μόλις επιστρέψει σπίτι.

ηρεμήστε το κουτάβι σας για μια βόλτα
Credits : Brendan από την Wahl/iStock

Μέσα στη βροχή ή στον κήπο ενώ ο ήλιος λάμπει, τραβήξτε τα παιχνίδια και διασκεδάστε με τον κυνόδοντα μωρό σας. Ο στόχος είναι να ενισχύστε τη σχέση σας, για να προωθήσετε το μάσημα, αλλά και ότι το σκυλάκι σας ξοδεύεται σωματικά και ψυχικά. Κατά τη διάρκεια των συνεδριών παιχνιδιού, μπορείτε να αρχίσετε εντελώς να του μαθαίνετε βασικές εντολές. Για παράδειγμα, «σταμάτα», «κάτσε» ή «περιμένω». Αυτές οι ενδείξεις θα τον κάνουν να καταλάβει ότι πρέπει να ηρεμήσει και ότι ο αγωνιστικός χρόνος έχει τελειώσει. Μετά από αυτές τις συνεδρίες άσκησης, το κουτάβι σας θα χρειαστεί να κοιμηθεί.

Αν παρ’ όλες τις προσπάθειές σας, το κουτάβι σας δεν κουράζεται ποτέ, πιθανότατα οφείλεται στο ότι κουράζεται υπερκινητικός. Σε αυτή την περίπτωση, η μόνη λύση είναι να επικοινωνήσετε με έναν κτηνίατρο ή/και έναν συμπεριφοριστή. Λάβετε υπόψη ότι ένα κουτάβι χρειάζεται πολύ ύπνο: 12 ΩΡΕΣ μια νύχτα και γύρω 6 ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας. Όταν παρατηρήσετε ότι είναι κουρασμένο, μην το πιέζετε να παίξει ή να τρέξει. Ομοίως, μην το ξυπνάτε ειδικά όταν κοιμάται, με κίνδυνο να διαταράξει τον κύκλο του ύπνου του.

2. Ηρεμήστε το κουτάβι που δαγκώνει

Το δάγκωμα είναι μια φυσική συμπεριφορά στα κουτάβια. Άλλωστε, αφού δεν μπορεί να πιάσει τίποτα με τα πόδια του, χρησιμοποιεί το στόμα του! Έτσι, το μάσημα του επιτρέπει πάνω από όλα εξοικειωθούν με το περιβάλλον τους, αλλά το κάνει κυρίως επειδή μεγαλώνουν τα δόντια του. Οτιδήποτε μπορεί να δαγκώσει θα το κάνει. Για να αποτρέψετε το κουτάβι σας από το να καταστρέψει τα πάντα στο πέρασμά του, διδάξτε το γρήγορα να καταλάβει τι σημαίνει. το σταθερό και αμερόληπτο «όχι». Στη συνέχεια, στρέψτε την προσοχή του τα παιχνίδια του.

Το άλλο πρόβλημα ενός κουταβιού που του αρέσει να δαγκώνει, είναι ότι μπορεί να το κάνει πάνω σου ! Από την 5η εβδομάδα, στο μικρό σκυλάκι αρέσει να επιδίδεται σε παιχνίδια μάχης. Αν είναι σε γέννα ή με συγγενή, φυσικά θα μάθει να ελέγχει το δάγκωμά του για να μην πονάει ενώ παίζει. Είναι περίπου διαδικασία αναστολής δαγκώματος. Επομένως, θα πρέπει να διδάξετε στο κουτάβι σας ότι υπάρχει ένα όριο που δεν πρέπει να ξεπεραστεί. Αν σας δαγκώσει πολύ δυνατά, πείτε του ότι σας πλήγωσε λέγοντάς του «άι! » για παράδειγμα, τότε στρίψτε του μακριά για να τον αφήσετε μόνο του για λίγα λεπτά. Θα καταλάβει έτσι ότι φέρθηκε άσχημα και θα μπορέσει να διαχειριστεί καλύτερα την πίεση των δαγκωμάτων του.

Ηρέμησε το κουτάβι του που δαγκώνει
Πιστώσεις: καστενοειδές/iStock

Ένας ενήλικος σκύλος που δεν ξέρει πώς να ελέγξει τους κυνόδοντές του κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού μπορεί να είναι επικίνδυνος. Εναπόκειται σε εσάς να τον εκπαιδεύσετε νέο για να διασφαλίσετε ότι δεν θα συμβεί κανένα κακό ατύχημα. Ωστόσο, δεν πρέπει ποτέ να εκνευρίζεστε, θα ήταν εντελώς αντιπαραγωγικό. Το σκυλάκι σου είτε θα σε φοβάται είτε θα πάρει τη στάση σου σαν παιχνίδι. Ένα κουτάβι απλά χρειάζεται να είσαι συνεπής και σταθερή με αυτόν.

3. Ηρεμήστε το κουτάβι σας που γαβγίζει ή γρυλίζει συνεχώς

Και πάλι, όταν παίζετε, το κουτάβι σας μπορεί να αρχίσει να γαβγίζει. Μην συγχωρείτε αυτή τη συμπεριφορά, γιατί θα σας είναι δύσκολο να την διώξετε αργότερα. Πρώτα μάθε στο μικρό σου προστατευόμενο να ηρεμεί, με τις εντολές «κάτσε» και «σταμάτα». Το να καθίσει θα τον κάνει πιο προσεκτικό και θα μπορεί να καταλάβει ότι δεν πρέπει να γαβγίζει χωρίς λόγο. Το γάβγισμα είναι επίσης ένας τρόπος για να τραβήξετε την προσοχή σας: αγνοήστε το κουτάβι σας όταν το κάνει αυτό. Αν παρατηρήσει ότι έρχεστε τρέχοντας με τον παραμικρό θόρυβο από αυτόν, δεν θα σταματήσει ποτέ ξανά! Αυτή η συμβουλή πρέπει επίσης να εφαρμόζεται όταν το κουτάβι σας ουρλιάζει ή κλαίει τη νύχτα.

Στη συνέχεια, ένα κουτάβι μπορεί να γαβγίζει ή να γρυλίζει σε όποιον έρθει κοντά του, εκτός από τα μέλη του νοικοκυριού του. Συνηθίστε σταδιακά το σκυλάκι σας παρουσία άλλων ανθρώπων στο σπίτι και περπατήστε τον τακτικά να γνωρίσω κόσμο. Αυτή η διαδικασία κοινωνικοποίησης είναι απαραίτητη για την ανάπτυξή της. Όταν περπατάτε, το κουτάβι σας θα μπορεί να ξυπνήσει όλες του τις αισθήσεις, ώστε να αναλύσει το περιβάλλον του. Έτσι θα συνηθίσει διασταυρώνονται με άλλα ζώα, παιδιά ή άλλα ζώα χωρίς να υιοθετήσει μια επιθετική ή φοβισμένη στάση.

ηρεμήστε την κοινωνικοποίηση του κουταβιού σας
Συντελεστές: @reskp/Unsplash

Πηγή

Θα σας αρέσει επίσης:

Αυτός είναι ο λόγος που δεν πρέπει να πετάτε άλλο ξύλο στον σκύλο σας!

Ο σκύλος μου είναι πολύ φοβισμένος: πώς μπορώ να τον βοηθήσω;

Υιοθεσία σκύλου: πότε και πώς να ξεκινήσει η εκπαίδευσή του;

Τα σκυλιά δεν συμπαθούν τους ανθρώπους που είναι κακοί με τους ιδιοκτήτες τους

Θα αναγνωρίσετε τις ράτσες σκύλων σε αυτά τα μινιμαλιστικά σχέδια;