Clicker-training: μια αποτελεσματική τεχνική εκπαίδευσης

Υπάρχουν σκύλοι για τους οποίους η υπακοή δεν είναι δεδομένη, κάτι που μπορεί γρήγορα να γίνει ανεξέλεγκτο για το αφεντικό τους. Έχετε δοκιμάσει ποτέ διαφορετικές μεθόδους και δεν πέτυχαν; Γυρίστε στο clicker-training, μια 100% θετική και ενθαρρυντική εναλλακτική για το σκυλάκι σας! Αποκαλύπτουμε όλα τα μυστικά αυτής της αποτελεσματικής τεχνικής εκπαίδευσης.

1. Τι είναι η εκπαίδευση με κλικ;

Αυτή η μέθοδος υπάρχει από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και έχει χρησιμοποιηθεί ιδιαίτερα για εκπαιδεύστε τα περιστέρια. Οι εκπαιδευτές θαλάσσιων ζώων χρησιμοποιούν επίσης εκπαίδευση με κλικ, η οποία διδάσκει κόλπα σε δελφίνια ή θαλάσσια λιοντάρια. Αν αυτή η αρχή ταιριάζει απόλυτα και στους σκύλους, είναι επειδή βασίζεται στη μάθηση που βασίζεται στην ανταμοιβή. Χάρη σε ένα μικρό μεταλλικό αντικείμενο που εκπέμπει έναν ήχο όταν το πιέζετε, μπορείτε να επικοινωνήσετε με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο με τον σκύλο σας.

Όταν το σκυλάκι σας υιοθετήσει την επιθυμητή συμπεριφορά, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι ακουστεί το κλικ για να το καταλάβει, μετά να τον ανταμείψει. Ο σκύλος σας θα είναι τότε πιο προσεκτικός και αυστηρός κατά τη διάρκεια των προπονήσεών σας. Αυτή η μέθοδος έχει το αναμφισβήτητο πλεονέκτημα ότι είναι μαλακό, διαδραστικό και για την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ του σκύλου και του αφεντικού του.

2. Τα διαφορετικά στάδια της εκπαίδευσης σκύλων με κλικ

Θα χρειαστεί να ακολουθήσετε αρκετές φάσεις για να ολοκληρώσετε αυτήν τη μέθοδο εκμάθησης. Θυμηθείτε ότι είναι απαραίτητο να προγραμματίσετε συνεδρίες τακτικός, μεσαίου μήκους και σε διάφορα μέρη για να μην βαριέται ο σκύλος σας.

Εξοικείωση του σκύλου με το κλίκερ

Ξεκινήστε δείχνοντας πρώτα το αντικείμενο στον σκύλο σας και μετά ενεργοποιήστε το ώστε να γνωρίζει τον ήχο. Ο στόχος είναι ότι το σκυλάκι σας συσχετίζει τον ήχο του κλικ με την ανταμοιβή που λαμβάνει. Κατά τις πρώτες συνεδρίες, βάλτε μια λιχουδιά στο έδαφος και κάντε το μαγικό σας κουτί να ακουστεί μόλις το πάρει. Μετά από αρκετές προσπάθειες, θα δείτε ότι μόλις ο σκύλος σας ακούσει τον ήχο του κλικ, θα περιμένει να λάβει μια ανταμοιβή. Πρέπει να της δείξεις ότι το αξίζει!

Εκπαίδευση κλίκερ για θεραπεία σκύλου
Συντελεστές: McDobbie Hu/Unsplash

Εξασκηθείτε με το clicker

Η υπόλοιπη προπόνηση βασίζεται στην τεχνική του δολώματος. Ταίριαξε λέξεις με χειρονομίες, ώστε ο σκύλος σας να καταλάβει ότι πάνε μαζί. Οδηγήστε τη λιχουδιά σας με το χέρι λέγοντας την εντολή, μέχρι να εκτελέσει σωστά την ενέργεια. Στη συνέχεια, μπορείτε να ενεργοποιήσετε το κλικ και να του δώσετε τη λιχουδιά του. Με τον καιρό, ο σκύλος σας θα υιοθετήσει την επιθυμητή συμπεριφορά αυθόρμητα, προκειμένου να ενεργοποιηθεί η Κάντε κλικ και να λάβει την ανταμοιβή του. Αυτό ονομάζεται το σύλληψη.

Όλο το νόημα της εκπαίδευσης με κλικ βασίζεται σε συνενοχή που θα αναπτύξεις με τον καλύτερο τετράποδο φίλο σου. Θα χαρεί να προπονηθεί μαζί σας και οι συνεδρίες θα καταστούν στιγμές κοινής χρήσης!

Σταδιακά απαλλαγείτε από το κλικ

Προφανώς, δεν θα μπορέσετε να επιβραβεύσετε τον σκύλο σας μόλις κάνει μια καλή πράξη με συστηματικό τρόπο. Ο σκοπός αυτής της μεθόδου είναι να μπορείτε να κάνετε τον εαυτό σας να υπακούει με ακρίβεια χωρίς κανένα τεχνητό. Αυτό είναι αναμφίβολα το μεγαλύτερο στάδιο προπόνησης, αλλά είναι απαραίτητο.

Όταν ο σκύλος σας κάνει αυτό που ζητάτε, επιβραβεύστε τον χωρίς να ακουστεί το κλικ. Τότε θα είναι η σειρά του το κέρασμα να γίνονται όλο και πιο σπάνια. Πρέπει να είστε υπομονετικοί και προσεκτικοί στη συμπεριφορά του σκύλου σας για να λειτουργήσει.

Η τεχνική εκπαίδευσης με κλικ σε έχει πείσει; Οπότε εξαρτάται από εσάς!

Εκπαίδευση chien dressage clicker
Συντελεστές: PavelRodimov/iStock

Πηγή

Θα σας αρέσει επίσης:

Περπάτημα με λουρί: 5 συμβουλές για μάθηση στην κορυφή!

Οι 5 βασικές εντολές για να διδάξετε τον σκύλο σας

Επιβράβευση του σκύλου σας χωρίς φαγητό: 4 αποτελεσματικές τεχνικές!

Ο σκύλος μου έχει φοβία με τους ανθρώπους: αιτίες και λύσεις

Ποια ράτσα σκύλου σας ταιριάζει; Επικεντρωθείτε στις φυλές της ομάδας 2